Welke vitamines loodsen je de winter door?

Vitamines

Door Sanne Bogers

Leestijd 3 min ·

Welke vitamines loodsen je de winter door?

Kortere dagen, minder energie en een loopneus: ja, dat omschrijft de winter wel zo’n beetje. Het lijkt wel alsof niet alleen de temperatuur daalt in de winter, maar ook je weerstand. Daarom kan je immuunsysteem juist nu wat extra hulp gebruiken. In deze blog leggen we uit welke vitamines daarvoor zorgen.

Via je voeding krijg je vitamines en mineralen binnen, die ieder hun eigen functie hebben. Deze vitamines zijn belangrijk voor je immuunsysteem:

Vitamine A

Functie: speelt een rol bij de regulatie van witte bloedcellen, een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Zit in: lever(producten), margarine en halvarine.

Vitamine C

Functie: ondersteunt je immuunsysteem, stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Zit in: groente, fruit en aardappels.

Vitamine B6

Functie: is belangrijk voor je weerstand, spijsvertering, zenuwstelsel goed werkt en speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en je energievoorziening. Zit in: vlees, eieren, vis, graanproducten, peulvruchten en bananen.

Foliumzuur (vitamine B11)

Functie: zorgt voor normaal functioneren van je immuunsysteem, helpt bij het aanmaken van rode en witte bloedcellen, draagt bij aan weefselgroei tijdens de zwangerschap, is belangrijk voor je mentale gezondheid en voor een energiek gevoel. Zit in: groene groenten, fruit en volkoren producten.

Vitamine B12

Functie: voorkomt een vorm van bloedarmoede, zorgt voor een goede weerstand, draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, helpt vermoeidheid te verminderen en is belangrijk voor je zenuwstelsel. Zit in: vlees en zuivel.

Vitamine E

Functie: Vitamine E is een antioxidant, wat betekent dat het een beschermende functie heeft tegen schadelijke stoffen van buitenaf die, in het ergste geval, schade aan je weefsels kunnen veroorzaken. Zo helpt vitamine E helpt je cellen te beschermen tegen UV-straling en luchtvervuiling. Zit in: granen, noten, zaden, groente en fruit. Gezond eten lukt niet altijd, en dus is een vitamine gummie een lekkere manier om zeker te weten dat je alle belangrijke vitamines en mineralen sowieso binnenkrijgt. Yummygums ‘Multi’ met kersen-frambozensmaak zorgt ervoor dat je nooit je gummie vergeet – daar is-ie veel te lekker voor.

Winterdip door tekort aan zon

Feeling blue? Da’s niet zo gek: je bioritme reageert op het gebrek aan daglicht, en je huid maakt vitamine D aan door zonlicht. Maar je hebt niet alleen minder tijd om zonnestralen te pakken: de zonnesterkte is ook lager én je bent waarschijnlijk ingepakt in een hoop lagen kleding. Vitamine D vind je in kleine hoeveelheden in vette vis en boter, maar dat is niet genoeg. Te weinig vitamine D wordt gelinkt aan depressie – dat verklaart de blues. Een supplement met vitamine D nemen in de winter is dus geen gek idee.

Invloed van de winter op je huid en haar

Minder zonlicht betekent dat je haar minder snel groeit dan in de zomer, en de lagere temperatuur en luchtvochtigheid zorgen voor een drogere huid. Ook je huid heeft heeft dus trek in wat extra voeding. Daarom bevat Yummygums Hair 13 vitamines en mineralen die je haar en huid een boost geven. Biotine, selenium en bamboe extract stimuleren de haargroei en zorgen voor sterk, glanzend haar. Zo kom jij stralend de winter door.