Krijgt mijn kind voldoende vitamines binnen?

Vitamines

Door Sanne Bogers

Leestijd 2 min ·

Krijgt mijn kind voldoende vitamines binnen?


Volgens het Voedingscentrum hebben kinderen tot hun vierde alleen extra vitamine D nodig (met uitzondering van vitamine K als ze net geboren zijn), maar dat is best lastig te geloven als je ziet wat er achterblijft op het bord van je kind. Niet zo gek dus, als je je afvraagt of je kind wel alle nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt. Maar welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor kinderen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Deze vitamines helpen een handje:

Vitamine A

Vitamine A heeft je kind nodig voor om te groeien en voor een gezonde huid, gezond haar, gezonde nagels, ogen en het immuunsysteem. Vitamine A vind je in dierlijke producten, zoals vlees(waren) en zuivel. Groente (vooral wortels) en fruit bevatten betacaroteen, wat je lichaam kan omzetten in vitamine A.

Vitamine B6

Vitamine B6 zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen, omdat het de lymfeklieren in goede conditie houdt. Hier worden de witte bloedcellen gemaakt, die belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Vlees, vis, noten, brood, graanproducten, peulvruchten, groente en zuivel bevatten vitamine B6.

Vitamine C

Deze vitamine is een antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen). Vitamine C is nodig voor de vorming van bindweefsel, verbetert de opname van ijzer en is goed voor je weerstand. In aardappelen, groenten en fruit zit veel vitamine C.

Vitamine D

Kinderen hebben vitamine D nodig voor de groei en ontwikkeling van botten en tanden. Vitamine D speelt ook een rol bij de werking van spieren, het immuunsysteem en de opname van calcium. Vitamine D komt vooral voor in vette vis, halvarine en margarine, en je lichaam maakt het aan bij contact met zonlicht.

Vitamine E

Vitamine E beschermt de wanden van cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel tegen beschadigingen. Je vindt vitamine E in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden en fruit.

Voldoende vitamines en mineralen

Ook al eet je kind niet veel groente, de kans bestaat dat hij of zij alsnog genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Om zeker te weten dat je kind genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, is een vitamine gummie zoals Multi+ van Yummygums de lekkerste, leukste én gezondste optie. Zo krijgt je kind 100% zeker alle nodige vitamines en mineralen binnen en hoef je nooit meer dan één keer te vragen of er iemand een gummie wil snoepen.

Tips om te zorgen dat je kinderen genoeg vitamines binnen krijgen

Als je jong bent, zijn je smaakpapillen zich nog aan het ontwikkelen. Dat betekent dat kinderen de smaak van groente misschien niet meteen kunnen waarderen, maar er ook aan zullen wennen. Blijf het dus aanbieden en varieer met groentesoorten, dan zal je kun het eindelijk lusten. Vraag bij twijfel advies aan een diëtist of aan de huisarts, en kijk dan ook naar visvetzuren en vezels. Don’t stress: we vergeten soms dat producten als volkorenbrood, zilvervliesrijst, melk en aardappelen ook vitamines en mineralen bevatten. Geen tijd om een zelfgemaakte maaltijd op tafel te zetten? Gelukkig heb je altijd Yummygums nog. 🙂