Magnesium, wat is het en waarom zou ik het gebruiken?

Vitamines

Door Allegra van den Boog

Leestijd 3 min ·

Magnesium, wat is het en waarom zou ik het gebruiken?

Magnesium is een hot topic deze dagen. Maar wat is het eigenlijk, waarom zou je op jouw magnesiuminname moeten letten en krijg jij er wel voldoende van binnen via je dagelijkse voeding? Dit en meer bespreken wij in deze blog!

Wat is magnesium?

Magnesium is een essentieel mineraal voor onder andere het behoud van sterke botten en is goed voor de spieren. Het is nodig voor onder andere de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en de overdracht van zenuwprikkels. Je lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken en moet het dus halen uit voeding. Deze opname gebeurt aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit de voeding varieert van 20 tot 60%. Dit hangt af van de hoeveelheid die in de voeding zit. Hoe meer er in de voeding zit, hoe lager het percentage dat je lichaam opneemt (bron: Voedingscentrum).

Magnesium in voeding

Je kan magnesium vinden in diverse voedingsbronnen, zoals melkproducten, donkere bladgroenten, volkoren graanproducten zoals brood, peulvruchten, noten, vlees, en zelfs in water. Wanneer je gezond en divers eet kan je jouw magnesiumbehoefte hier al uit halen. Het wordt voor vrouwen aangeraden om dagelijks 300 mg magnesium binnen te krijgen en voor mannen 350 mg. Ter referentie; in een snee volkorenbrood zit bijvoorbeeld 19 gram en in een handje ongezouten pinda’s 54 gram. Heb jij je weleens afgevraagd of je voldoende magnesium binnen krijgt via je dagelijkse voeding? 

Niet iedereen krijgt dagelijks de aanbevolen hoeveelheid magnesium binnen. Dit heeft meestal te maken met een dieet waar weinig magnesiumhoudende voeding in zit, maar ook een verhoogde magnesiumbehoefte of een slechte opname kunnen hierin een rol spelen. Een supplement kan in dat geval een uitkomst bieden als aanvulling.

Vormen magnesium in supplementen

In Europa zijn er 22 magnesiumverbindingen die goed zijn gekeurd om in te nemen in de vorm van supplementen. Je kan ze gemakkelijk verdelen onder organische verbindingen zoals bijvoorbeeld magnesiumcitraat, magnesiummalaat, magnesiumbisglycinaat en anorganische verbindingen zoals bijvoorbeeld magnesiumoxide en magnesiumchloride. Het verschil is dat je de organische verbindingen meestal beter kan opnemen in je lichaam, daarentegen zijn de anorganische verbindingen gemakkelijker om in kleine pillen te stoppen zoals in bijvoorbeeld een multivitamine.

Werking van magnesium

  • Sportprestatie en spieren

Magnesium speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren. Het kan daarom gunstig zijn voor atleten, inclusief duursporters, om de verhoogde behoefte aan magnesium te dekken, vooral na intensieve inspanning.

  • Stress en zenuwprikkels

Dit mineraal speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen in de hersenen en heeft daarom een positief effect op de gemoedstand. Magnesium kan daarom fijn zijn in stressvolle situaties.

  • Energieproductie en mentale gezondheid

Magnesium draagt bij aan het energieleverend metabolisme, het ondersteunt het energieniveau en draagt bij aan een heldere geest.


Andere belangrijke functies van magnesium:

Botontwikkeling: Het speelt een rol bij de botaanmaak. 

Elektrolytenbalans: Magnesium helpt bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam.

Medicatiegebruik: In gevallen waarin je medicijnen zoals maagzuurremmers neemt kan dit de opname van magnesium verminderen, overleg met een arts of het nemen van extra magnesium supplementen verstandig is.

Yummygums Magnesium

Magnesium als supplement komt vaak in grote, moeilijk slikbare pillen. Daarom bieden wij een oplossing! Jouw dagelijkse aanvulling magnesium, maar dan in een lekkere kauwbare gummie met kersensmaak. Onze Yummygums Magnesium bevat 90 mg magnesiumcitraat per gummie. Met 1-2 gummies heb jij dus een mooie aanvulling op je dagelijkse dieet. Wil jij ze zelf proberen? Shop ze hier.