Zo zorg je juist nu voor je weerstand

Lifestyle

Door Teuntje Damen

Leestijd 3 min ·

Zo zorg je juist nu voor je weerstand

Zodra de herfstwind opzet, voel je jouw neus bijna automatisch al kriebelen. De vitamine potten worden weer opgedoken en de dikke truien achterin de kast krijgen een plekje vooraan. Het is moeilijker om een goede weerstand te behouden en verkoudheid en griep liggen op de loer. Tijdens deze koudere, grauwere periode is het des te belangrijk om hier extra aandacht te geven. Vitamine C en D zijn niet te missen en wij leggen je graag uit waarom.

Hoe ondersteun je je weerstand?

Een normale weerstand staat in lijn met een gezonde leefstijl. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, gezond eet, aan je hygiëne denkt (handen wassen!), zowel beweegt als ontspant en voldoende buitenlucht krijgt. Dus, indien je dit nog niet had gedaan: trek je warme muts en sjaal maar weer uit de kast en trek een dik paar sokken aan tot over je enkels. Je organen moeten namelijk harder werken om warm te blijven, dus het is verstandig om ze hier een beetje bij te helpen.

Vitamine C tegen verkoudheid?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, heeft zijn goede reputatie te danken aan de positieve invloed die het heeft op je immuunsysteem en weerstand. Daarnaast activeert de stof de natuurlijke energie in je lichaam, draagt het bij aan de opname van ijzer en beschermt het als antioxidant gezonde cellen in het lichaam. Ten slotte is vitamine C ook gunstig voor de weerstand tijdens en na fysieke inspanning. Genoeg reden om deze vitamine op peil te willen houden! Fruit, groente en aardappelen zijn belangrijke bronnen om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C binnen te krijgen. Mocht je hier niet aan komen in je dagelijkse dieet, dan kun je deze vitamine via een supplement binnenkrijgen.

De zonnevitamine D

Vitamine D, ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd, kan door het lichaam zelf worden aangemaakt wanneer er genoeg zonnestralen op de huid vallen. Tijdens de herfst, en ook de winter, loop je door een gebrek aan zon sneller risico op een tekort. De vitamine draagt zijn steentje bij aan een normale weerstand en het immuunsysteem, dus er valt zeker wat voor te zeggen om je inname tijdens de koudere maanden te reguleren. Daarnaast is de stof belangrijk voor de instandhouding van sterke botten en tanden, speelt het een rol in de aanmaak van cellen en weefsels, heeft het een positieve invloed op je spieren en vermindert het risico’s op vallen.


Naast uv-straling, is het ook mogelijk om de vitamine binnen te krijgen via voeding. Vette vis, eieren en vlees zijn voorbeelden van goede bronnen van vitamine D. Dit maakt het voor vegans, vegetariërs en flexitariërs soms wat uitdagend om genoeg binnen te krijgen, daarom wordt hen aangeraden extra vitamine D bij te slikken. Benieuwd of jij ook extra vitamine D nodig hebt? Lees hier meer over de vitamine en de risicogroepen.
Best wel belangrijk dus!

Een all-round multivitamine

Als aanvulling op deze twee vitamines zijn er nog een aantal stoffen die bekend staan om hun positieve werking op je weerstand. Beter bekend als; ‘De top 10 voor de weerstand’: vitamine A, B6, B11, B12, koper, seleen, ijzer en zink. Het is niet voor niks dat je veel van deze vitamines terug ziet op de ingrediëntenlijst van multivitamines, zo ook bij onze Multi+ en Kids. Multivitamines zijn een bron van verschillende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen voor dagelijks gebruik. Ze dienen als een aanvulling op een gezonde leefstijl, niet als vervanging van voedingsmiddelen. Je kunt ook uitzoeken welke losse vitamines aansluiten op jouw extra behoeftes. Als je al genoeg van een stof binnenkrijgt, is het onnodig om extra’s in te nemen; je lichaam slaat deze niet op en veelal wat je te veel neemt, wordt uitgescheiden.

De warme dagen laten nog even op zich wachten, dus bereid je de aankomende periode goed voor om de koude dagen door te komen. Pak jezelf in, let op je vitamine inname en pak dat zonnetje mee waar je kan!