Darmgezondheid en pre- en probiotica

Vitamines

Door Allegra van den Boog

Leestijd 3 min ·

Darmgezondheid en pre- en probiotica

Wist je dat er in jouw darmen wel biljoenen verschillende bacteriën leven? Deze zijn onder te verdelen in ongeveer 150 verschillende stammen. Samen met virussen, gisten en schimmels vormen deze samen jouw microbioom. Dat klinkt als flink wat werk om deze allemaal te onderhouden, vind je niet? In deze blog zullen we je alle ins en outs vertellen over pre- en probiotica en het effect hiervan op de gezondheid van jouw darmen. Zo weet jij wat je kan doen om goed voor je darmen te zorgen!


Een microbioom, wat is dat eigenlijk?

Ieder mens draagt in zijn of haar lichaam zo’n 1,5 kilo aan bacteriën met zich mee. Deze bacteriën oftewel microben vormen samen jouw microbioom. Dit microbioom is even uniek als een vingerafdruk, geen een is hetzelfde. Ze werken in jouw lichaam en je darmen zou je kunnen zien als hun hoofdkantoor. Het is daarom enorm belangrijk dat de microben in jouw darmen in balans zijn, ze kunnen namelijk je fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden. 


Het microbioom is erg belangrijk voor je spijsvertering. Het helpt onder andere met het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Maar ook onderhoudt het jouw immuunsysteem en afweersysteem. Om jouw microbioom goed in balans te houden helpt het onder andere om voeding te eten die pre- en probiotica bevatten en, wanneer je hier behoefte aan hebt, aanvult met een supplement.


Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten uit onze voeding die onder andere te vinden zijn in groente, fruit, graanproducten, noten en peulvruchten. Prebiotica voedt de bacteriën die zich in je darmen bevinden, een deel van deze bacteriën, de goede, worden ook wel probiotica genoemd.


Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn de goede bacteriën die zich in jouw darmen bevinden. Deze zijn veelal te vinden in gefermenteerde voeding zoals yoghurt, zuurkool, kaas, bier en zuurdesembrood. Probiotica spelen een rol bij een goed functionerend immuunsysteem en een goede stoelgang. Pre- en probiotica zorgen er samen voor dat er een goede omgeving wordt gecreëerd voor nuttige bacteriën in jouw darmen.


Wat zijn synbiotica?

Synbiotica zijn maaltijden die zowel pre-als probiotica bevatten. Je zou kunnen zeggen dat het the best of both worlds is.Wanneer je ervoor zorgt dat je beide binnenkrijgt tijdens je maaltijd zorg je ervoor dat de prebiotica de maag beschermt zodat er zoveel als mogelijk probiotica levend doorheen kunnen komen. Combinaties van pre-en probiotica zijn bijvoorbeeld:

  • Yoghurt met fruit
  • Tempeh met ui en/of knoflook
  • Een glas kombucha met een appeltje 

Er zijn natuurlijk oneindig veel combinaties die je kan maken tussen pre-en probiotica dus laat je vooral inspireren door recepten en probeer voor jezelf te bedenken welk ingrediënt wat bevat. 


Bacillus coagulans als probioticum

Een moeilijke naam, maar Bacillus Coagulans is er zeker niet eentje om snel te vergeten. Deze vorm van probiotica kan namelijk iets wat sommige anderen niet kunnen: overleven op plekken zoals je maag en je dunne darm. Bacillus Coagulans wordt ook wel een sporenvormende bacterie genoemd, dit betekent dat deze bacterie in 'rustmodus’ kan, en tijdelijk de celstofwisseling en -deling wordt gestopt. Hierdoor kan het goed tegen hoge- en lage temperaturen en tegen omgevingen waar de zuurtegraad hoog ligt. Dit zorgt ervoor dat deze vorm van probiotica perfect is om op te eten in bijvoorbeeld de vorm van een gummie. 


Daarnaast maakt Bacillus Coagulans melkzuur aan in de darmen, dit zorgt ervoor dat de zuurtegraad binnen je darmen hoger komt te liggen en dit werkt positief op de groei van andere goede microben zoals Lactobacillus, Bifidobacterium, Faecalibacterium Prausnitzii en Akkermansia muciniphila.


Kortom of je nou jong of oud bent, jouw microbioom blijft altijd belangrijk. Een gezond dieet met voldoende vezels gecombineerd met genoeg probiotica-rijke producten zorgt ervoor dat jouw microbioom de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om zichzelf te onderhouden. Vind je het moeilijk om dagelijks genoeg vezels en probiotica-rijke voeding binnen te krijgen, dan is een supplement wellicht een goede aanvulling op jouw dieet. Yummygums Pre & Pro Biotics is een vegan supplement met 3 miljard levende bacteriën in de vorm van een gummie. De probiotica die erin zitten zijn afkomstig van een stam die speciaal is ontwikkeld om levend jouw darmen te bereiken: De Bacillus Coagulans. De gummies hebben een frisse ananas-sinaasappelsmaak. Kortom: jouw supplement als je zoekt naar een combinatie van pre- en probiotica!

Blog

For you