Vitamines voor kinderen

Vitamines

Door Sanne Bogers

Leestijd 16 min ·

Vitamines voor kinderen

Inhoudsopgave

Wat zijn vitamines?
Heeft mijn kind een (multi)vitamine nodig?
Waar moet ik op letten als ik vitamines koop voor mijn kind?
Kan mijn kind te veel vitamines binnenkrijgen?
Wat betekent '% van de ADH' op het potje?
Synthetisch of natuurlijk
Zijn dure multivitamines beter dan goedkope?
Medisch advies
E-nummers en suiker
Vitamines
Uit welke voeding halen we die vitamines?
Belangrijkste vitamines voor kinderen
Mineralen
Belangrijkste mineralen voor kinderen
Vitamines per leeftijdsfase
Vegetarisch voedingspatroon
Veganistisch voedingspatroon
Bibliografie

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn micronutriënten, oftewel hele kleine voedingsstoffen die een grote rol spelen bij veel verschillende processen in je lichaam. Vitamines zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de spijsvertering en de stofwisseling goed functioneren. Het zijn micronutriënten, en leveren in tegenstelling tot macronutriënten op zichzelf geen energie aan je lichaam. Maar vitamines zorgen wel ervoor dat je energie kunt halen uit de macronutriënten: ze functioneren als een katalysator. Ze hebben een ondersteunende functie bij sommige processen, maar zijn bij veel processen zelfs van essentieel belang. ‘Vita’ betekent dan ook ‘leven’: vitamines zijn bij een hoop processen onmisbaar.

Samen met mineralen, ook micronutriënten, zorgen vitamines ervoor dat alle processen in je lichaam goed verlopen. Er zijn in totaal dertien verschillende vitamines, met elk hun eigen functie. Hiervan kan je lichaam er vier zelf aanmaken: vitamine K, D, A en B3. Vitamine K kan je lichaam volledig zelfstandig aanmaken. Vitamine D kan je lichaam ook zelf aanmaken, maar daarvoor is contact met zonlicht nodig. Voor de productie van vitamine A en vitamine B3 is de aanwezigheid van de aminozuren tryptofaan of bèta-caroteen nodig, die je lichaam uit voeding haalt. De vitamines die je lichaam zelf kan maken, maakt het – op vitamine K na – in slechts kleine hoeveelheden. Daarom is aanvulling uit voeding noodzakelijk: zowel voor deze vier vitamines, als voor de overige negen.

Gevarieerd eten is daarom erg belangrijk en advies nummer één van het Voedingscentrum. Hoe meer verschillende voedingsmiddelen je eet, hoe groter de kans is dat je veel verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het Voedingscentrum weet dat dit lastiger is dan het klinkt, en heeft daarom de Schijf van Vijf opgesteld. Deze richtlijn kan iedereen als hulpmiddel hanteren zodat je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt (Voedingscentrum, 2019). Tijdens sommige fasen in je leven heeft je lichaam een grotere vitaminebehoefte dan normaal, zoals bij ziekte, zwangerschap of wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt. Vooral in dit soort perioden wordt daarom aangeraden om je vitamine inname aan te vullen met supplementen (Redactie Gezondheidsplein, 2018).

* Yummygums Kids is nu verkrijgbaar in onze webshop!

Heeft mijn kind een (multi)vitamine nodig?

Dat is een vraag die veel ouders zichzelf stellen. En dat is begrijpelijk, want vooral jonge kinderen eten vaak weinig groente. Gelukkig zitten vitamines ook in andere producten, zoals fruit, volkorenbrood, zilvervliesrijst, melk en aardappelen. Hoewel veel kinderen niet veel groente eten, krijgt het merendeel alsnog voldoende vitamines binnen. Vanaf 7 jaar krijgt een deel van de kinderen al snel minder vitamine A, B1, C en E, magnesium, kalium en zink binnen dan wordt aanbevolen. In alle gevallen wordt aangeraden om kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 microgram vitamine D te geven naast hun voeding, ongeacht of ze genoeg groente eten. Vitamine D-druppels, -pilletjes of -gummies volstaan hiervoor, zoals Kids van Yummygums. Extra vitamine D ondersteunt de ontwikkeling van de botten bij jonge kinderen.

Waar moet ik op letten als ik vitamines koop voor mijn kind?

Een kritische blik werpen op het etiket van een supplement is aan te raden. Kinderen onder de 4 jaar hebben dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig, maar niet alle multivitamines voor kinderen bevatten genoeg vitamine D. Hierdoor heb je soms een aanvullend vitamine D-supplement nodig, naast de multivitamine. Yummygums Kids is zo ontworpen dat de dagelijkse dosering voor kinderen (2 gummies) 15 microgram bevat, zodat je kind voldoende vitamine D binnenkrijgt. Een extra vitamine D-supplement is dan niet nodig.

Volgens de wet moet er op de verpakking van vitaminesupplementen staan hoeveel vitamines een supplement precies bevat. Maar het etiket moet ook vermelden hoeveel procent dat van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen is, terwijl volwassenen ongeveer twee keer zo veel vitamines nodig hebben dan kinderen. Het interpreteren van de hoeveelheid vitamines is dus lastig, omdat het niet is afgestemd op de vitaminebehoefte van kinderen. Kies daarom bij multivitamines voor kinderen een supplement dat maximaal 50 procent van de ADH is.

Yummygums Kids zijn eenvoudig te doseren voor zowel kinderen als hun ouders: kinderen mogen twee gummies per dag, de ouders vier. Over te veel vitamine D hoef je je overigens geen zorgen te maken, want een grote dosis van deze vitamine kan gelukkig geen kwaad. Helaas gaat dat niet op voor alle vitamines: meer dan 200 microgram (voor kinderen van 3 jaar) of 350 microgram (bij 4 tot 8 jaar) synthetisch foliumzuur kan leiden tot gezondheidsklachten. Yummygums Kids bevatten 200 microgram foliumzuur per 4 gummies. Check het label voordat je een supplement koopt, en let vooral op de hoeveelheid vitamine A en foliumzuur (Consumentenbond, 2019).

Kan mijn kind te veel vitamines binnenkrijgen?

Door meer supplementen te nemen dan wordt aanbevolen door de producent, of door naast het supplement veel producten met extra vitamines te eten, kan de vitamine dosis te hoog worden. Aan veel voedingsmiddelen die gemaakt zijn voor kinderen, worden tegenwoordig extra vitamines toegevoegd. Volg dus de aanbeveling die vermeld wordt op de verpakking, en check het label wanneer je een supplement koopt. De potten van Yummygums bevatten een veiligheidsdop, zodat jonge kinderen geen onbeperkte toegang hebben tot de vitamine supplementen.



Wat betekent '% van de ADH' op het potje?

De afkorting ‘ADH’ staat voor aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat is volgens de Gezondheidsraad de optimale hoeveelheid vitamines en mineralen om dagelijks binnen te krijgen. Soms staat er RI, wat staat voor Referentie-Inname, op het etiket. ADH en RI betekenen hetzelfde: het zegt hoe groot de hoeveelheid van een vitamine in het supplement is ten opzichte van de richtlijn. Omdat leeftijd, sekse en specifieke situaties kunnen zorgen voor andere vitaminebehoeften, heeft elke categorie zijn eigen ADH. Op de website van Vitamine Info kun je precies vinden welke hoeveelheden jij en je kind nodig hebben. Vitamine Info baseert haar info op de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Synthetisch of natuurlijk

Je hebt misschien al gehoord dat er een verschil is tussen de natuurlijke en de synthetische versie van een vitamine of een mineraal. In het geval van mineralen is het belangrijkste verschil tussen deze twee vormen dat de natuurlijke vorm ook daadwerkelijk in de natuur voorkomt. Dat kan in een dierlijke, plantaardige of minerale vorm zijn. Wanneer je een stof namaakt in een laboratorium, is het een synthetische stof. In sommige gevallen is de synthetische versie exact hetzelfde als de natuurlijke variant, en ‘ziet’ je lichaam het verschil niet omdat de versies identiek zijn. Doordat niet alle producenten dezelfde stoffen gebruiken in het productieproces, is er vaak wel sprake van een verschil tussen de verschillende vitaminesupplementen (Gezondheidsplein, 2019).

In de meeste gevallen is er geen verschil tussen de opname van natuurlijke of synthetische vitamines. De vitamines D, B5, B6, foliumzuur (B11) en B12 zijn een uitzondering daarop. Van deze vitamines is bekend dat de synthetische vorm beter wordt opgenomen. Bij vitamine E is het precies andersom: hiervan wordt de natuurlijke vorm beter opgenomen door je lichaam (Consumentenbond, 2019).

Zijn dure multivitamines beter dan goedkope?

Als je puur naar de kwaliteit van de vitamines in een supplement kijkt, is er geen verschil tussen dure en goedkope supplementen. Voor je lichaam is een molecuul van vitamine D nu eenmaal een molecuul van vitamine D, ongeacht hoeveel je daarvoor hebt betaald. Waar de supplementen wel in verschillen, is het gebruik van andere grond- of hulpstoffen in het productieproces. Daarnaast hebben A-merken vaak een groter – en dus specifieker – aanbod dan huismerken.

Medisch advies

Of je kind gezond is, hangt af van talloze factoren. Gelukkig zijn er wel een aantal componenten die hier een indicatie van kunnen geven. Krijgt je kind voldoende vitamines en mineralen binnen, beweegt je kind voldoende en heeft je kind een gezond BMI? Aan de andere kant betekent het niet dat je kind ongezond is wanneer één van deze factoren niet optimaal is, maar volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid is het aan te raden om je kind niet te ver te laten afwijken van het gemiddelde. Je kind een gezond voedingspatroon en een actieve levensstijl meegeven is iets waar hij of zij later baat bij heeft. Wanneer kinderen namelijk vanaf een jonge leeftijd gezond eten en alle vitamines en mineralen binnenkrijgen, dan is de kans groot dat ze het de rest van hun leven volhouden.

Helaas kunnen jonge kinderen de smaak van groente niet altijd waarderen, omdat hun smaakpapillen nog hieraan moeten wennen. Daarin zit ook de oplossing: blijf het aanbieden, dan zullen ze het uiteindelijk wel lusten. Als je je zorgen maakt om het eetgedrag van je kind, vraag dan advies aan een diëtist of aan de huisarts. Let hierbij niet alleen op vitamines en mineralen, maar bijvoorbeeld ook op visvetzuren en vezels.

E-nummers en suiker

Hoewel het imago van e-nummers de afgelopen jaren wat klappen heeft gekregen, zijn e-nummers veilig. Als ze niet veilig zouden zijn, zouden ze niet worden goedgekeurd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Een e-nummer is eigenlijk niets meer dan een goedgekeurde stof die een code heeft gekregen, zodat ingrediëntenlijsten minder lang zijn. Dat kan een veilige synthetische stof zijn, of een natuurlijke stof. Zo kunnen volledig natuurlijke ingrediënten zoals citroenzuur of kurkuma ook ‘verstopt’ zijn onder een e-nummer.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in de meeste multivitamines voor kinderen vanaf drie jaar geen suiker, maar zoetstof zit. In gummies zit vaak suiker of glucosestroop, volgens het etiket. In de pillen zit soms suiker en zoetstof. Het voordeel van jellies of gummies is dat kinderen erop kunnen kauwen en dat ze lekkerder zijn dan een pil. Mocht de gummie te groot zijn of de dosis te hoog, dan is de gummie makkelijk te halveren.

Vitamines

Als kinderen gezond en gevarieerd eten, krijgen ze alle vitamines en mineralen binnen die ze nodig hebben. Supplementen zijn dan in principe niet nodig, met uitzondering van kinderen met donkere huidskleur, kinderen die onvoldoende buiten komen of kinderen onder de vier jaar. Voor hen geldt het suppletieadvies van 10 microgram vitamine D per dag. Ook geeft het Voedingscentrum een vitamine K suppletie advies van 150 microgram voor baby’s van 0 tot en met 3 maanden.

Hieronder vind je een schema met alle vitamines die kinderen van 0 maanden tot en met 18 jaar nodig hebben. Dit is een kort overzicht, later op deze pagina zullen de meest essentiële vitamines voor kinderen uitgebreider worden toegelicht.

Dit zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden:
Vitamines 0 t/m 5 maanden 6 t/m 11 maanden 1 t/m 3 jaar 4 t/m 8 jaar 9 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar
A 300 mcg 300/350*3 mcg 350/400*4 mcg RE 600 mcg 700/900*6 mcg RE
B1 0,2 mg 0,2 mg 0,3 mg 0,5 mg 0,8 mg 1,1 mg
B2 0,4 mg 0,4 mg 0,5 mg 0,7 mg 1,0 mg 1,1/1,5*6 mg
B3 2*1 mg 2 mg 4 mg NE 7 mg 11 mg 13/17*6 mg NE
B5 2 mg 2 mg 2 mg 3 mg 4 mg 5 mg
B6 0,12-0,20*2 mg 0,2 mg 0,4 mg 0,7 mg 1,1 mg 1,5 mg
B8 5 mcg 6 mcg 20 mcg 25 mcg 25/35*5 mcg 35 mcg
B11 50 mcg 60 mcg 85 mcg 150 mcg 225 mcg 300 mcg
B12 0,4 mcg 0,5 mcg 0,7 mcg 1,3 mcg 2,0 mcg 2,8 mcg
C 20 mg 25/30*3 mg 30/40*4 mg 50 mg 75 mg
D 10 mcg 10 mcg 10 mcg 10 mg 10 mcg 10 mcg
E 3 αTE 4/5*3 αTE 5/6*4 αTE 7/8*6 αTE 8/10*6 αTE
K 150 mcg 30 mcg 55 mcg 60 mcg 75 mcg

De eenheden zijn weergegeven in milligram (mg) of microgram (mcg), RE = retinol eenheden, NE = nicotinezuur-equivalenten, αTE = alfa tocoferol eenheden.

*1 Uitgaande van volledige borstvoeding.
*2 Bij volledige borstvoeding 0,12 mg, bij flesvoeding (i.v.m. hoger eiwitgehalte) 0,20 mg.
*3 1e hoeveelheid geldt voor 1 t/m 2 jaar, 2e voor 3 jaar.
*4 1e hoeveelheid geldt voor 4 t/ 5 jaar, 2e voor 6 t/m 8 jaar.
*5 1e hoeveelheid geldt voor 9 t/m 10 jaar, 2e voor 11 t/m 13 jaar.
*6 1e hoeveelheid geldt voor meisjes, 2e voor jongens.
(Vitamine Info, 2019)

Uit welke voeding halen we die vitamines?

Hieronder lichten we kort toe in welke voedingsmiddelen je de belangrijkste vitamines voor kinderen kunt vinden. Voor een uitgebreider verslag over vitamines en waar die vitamines precies in zitten, kun je terecht bij de Voedingswaardetabel en de Vitamine Bibliotheek van Yummygums.

Belangrijkste vitamines voor kinderen

De belangrijkste vitamines voor kinderen worden hieronder uitgebreider toegelicht.

Vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor de groei, een gezonde huid, haar, nagels, ogen en het afweersysteem. Deze vitamine zit in dierlijke producten, zoals vlees(waren) en vooral in lever. Groente en fruit bevatten bèta-caroteen, wat je lichaam kan omzetten in vitamine A. Geef je kind niet te veel vitamine A, want dat kan voor kinderen schadelijk zijn. Lees hier hoe dat zit.

Vitamine B6

Vitamine B6 zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen en houdt de lymfeklieren, waar de witte bloedcellen worden gemaakt, gezond. De vitamine zit onder andere in vlees, vis, noten, brood, graanproducten, peulvruchten, groente en zuivel.

Vitamine C

Deze vitamine beschermt de lichaamscellen. Verder is vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en is het goed voor je weerstand. Het is ook een antioxidant die weefsel helpt beschermen tegen beschadiging. In aardappelen, groente en fruit zit veel vitamine C.

Vitamine D

Vitamine D is nodig voor de groei en ontwikkeling van de botten en tanden van je kind. Vitamine D speelt ook een rol bij de werking van spieren, het immuunsysteem en de opname van calcium. Je vindt vitamine D zit vooral in vette vis, halvarine en margarine.

Vitamine E

Vitamine E beschermt de wanden van cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel tegen beschadigingen. Vitamine E komt voor in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden en fruit.

Mineralen

Hieronder vind je een schema met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van mineralen die kinderen nodig hebben, van 6 maanden tot en met 18 jaar. Onder het overzicht worden de meest essentiële mineralen voor kinderen verder toegelicht.

Mineralen 6 t/m 11 maanden 1 t/m 2 jaar 3 jaar 4 t/m 8 jaar 9 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar
Calcium 450 mg 500 mg 500 mg 700 mg 1100/1200*3 mg 1100/1200*3 mg
Chloride 1,5 g 1,5 g 1,9 g 2,3 g 2,3 g
Chroom 5,5 mcg 11 mcg 11 mcg 15 mcg *4 24/35*3 mcg
Fluoride 0,4 mg 0,6 mg 0,6 mg *2 1,5/1,4*3 mg 2,9/3,2*3*6 mg
Fosfor 420 mg/kg 470 mg 470 mg 470 mg 700 mg 700 mg
IJzer 8 mg 8 mg 8 mg 8 mg 11 mg 15/11*3 mg
Jodium 50 mg 70 mcg 90 mcg 90 mcg 150 mcg 150 mcg
Kalium 1100 mg 1400 mg 1800 mg 1800 mg 2900/3300*3 mg 3100/3500*3 mg
Koper 0,3 mg 0,3 mg 0,4 mg 0,4 mg 0,7 mg 0,9 mg
Magnesium 80 mg 85 mg 120 mg 120/200*1 mg 280 mg 280/350*3 mg
Mangaan 0,2/0,5 mg 0,5 mg 0,5 mg 1,0 mg *5 3,0*6 mg
Molybdeen 10 mcg 15 mcg 15 mcg 15/20*1 mcg *6 65*6 mcg
Natrium 0,4 g 1,2 g 1,2 g *7 *7 *7
Seleen 50 mcg 20 mcg 25 mcg 25 mcg 40 mcg 50/60*3 mcg
Zink 5 mg 5 mg 6 mg 6 mg 8/11*3 mg 9/12*3 mg


De eenheden zijn weergegeven in milligram (mg), microgram (mcg), of milligram per kilogram lichaamsgewicht (mg/kg). Kinderen van 0 t/m 5 maanden hebben alleen 210 mg calcium en 0,2 mcg chroom nodig.

*1 1e hoeveelheid geldt voor 4 t/m 5 jaar, tweede hoeveelheid geldt voor 6 t/m 8 jaar.
*2 Meisjes 4 t/m 6 jaar 0,9 mg 7 t/m 10 jaar 1,4 mg. Jongens 4 t/m 6 jaar 1,0 mg 7 t/m 10 jaar 1,5 mg.
*3 1e hoeveelheid geldt voor meisjes, 2e hoeveelheid geldt voor jongens.
*4 Meisjes 21 mcg. Jongens 9 t/m 10 jaar 25 mcg, 11 t/m 13 jaar 35 mcg.
*5 Meisjes én jongens 9 t/m 10 jaar 1,5 mg, 11 t/m 13 jaar 2,0 mg
*6 Meisjes én jongens 9 t/m 10 jaar 30 mcg, 11 t/m 13 jaar 45 mcg.
*6 Geldt voor 15 t/m 17 jaar.
*7 Voor natrium geldt voor 4 t/m 6 jaar 1,6 g, 7 t/m 10 jaar 2 g en 10 t/m 18 jaar 2,4 g
(Vitamine Info, 2019, Voedingscentrum, 2019)

Het Voedingscentrum geeft aan dat er ook een maximale hoeveelheid aan de inname van chloride zit. Dit wordt de aanvaardbare bovengrens genoemd. Bij kinderen van 1 tot en met 3 jaar is dit 1,8 g, bij 4 tot en met 8 jaar is het 2,7 g en vanaf 9 jaar is het 3,6 g (Voedingscentrum, 2019).

Belangrijkste mineralen voor kinderen

De belangrijkste mineralen voor kinderen worden hieronder toegelicht.

IJzer

De voornaamste taak van ijzer is zuurstoftransport door het lichaam en het ondersteunen van de hersenontwikkeling. Mensen die te weinig ijzer binnenkrijgen, voelen zich vaak flauw of worden duizelig als ze opstaan. Als je last hebt van dit soort klachten is er een redelijke kans dat je bloedarmoede hebt (een tekort aan ijzer). Door hun groeiproces verbruiken kinderen veel ijzer, maar ze krijgen ook genoeg binnen als ze gevarieerd eten. Als je merkt dat je kind wat minder actief wordt of naar zijn hoofd grijpt wanneer hij of zij opstaat, ga dan even langs de huisarts. Met een simpel vingerprikje kan deze kijken hoe het zit met de ijzerwaarde. De ijzerwaarde heet Hb, wat staat voor hemoglobine. Je kunt de ijzeropname van je kind ondersteunen door bij iedere maaltijd een product te geven dat rijk is aan vitamine C, zoals groente en fruit of sinaasappel-, ananas-, grapefruit- of tomatensap. Hierdoor wordt ijzer beter opgenomen door het lichaam (Oei, ik groei, 2019).

Natrium

Vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten natrium. Onze belangrijkste natriumbron is keukenzout, dat bestaat voor 40 procent uit natrium. Je lichaam heeft natrium nodig om de vochtbalans te reguleren en om spieren en zenuwen aan te sturen. Hiervoor is maar een kleine hoeveelheid natrium nodig, veel minder dan de gemiddelde Nederlander binnenkrijgt. Dat komt doordat aan veel producten (extra) zout is toegevoegd. Wees daarom zuinig met je zoutgebruik, want te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk. En een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten (Voedingscentrum, 2019).

Calcium

Veel mensen kennen calcium als ‘kalk’. Calcium is nodig voor onder andere gezonde botten. Melkproducten zijn de belangrijkste calciumleveranciers, maar het zit ook in groente, noten en peulvruchten. Voorheen was het zonder deze producten niet mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen, maar tegenwoordig volstaan plantaardige zuivelproducten ook: hier wordt namelijk calcium aan toegevoegd.

Vitamines per leeftijdsfase

Zojuist las je al dat een baby minder vitamines en mineralen nodig heeft dan een kind van acht jaar. Daarom geven we hier nog wat handige tips over vitamines per leeftijdscategorie.

Baby (0 – 12 maanden)

In de eerste maanden heeft je baby genoeg aan borstvoeding of flesvoeding. Hier zitten bijna alle voedingsstoffen in die je baby nodig heeft: je hoeft alleen vitamine D en K toe te voegen. Als je baby een week oud is, kun je elke dag 10 microgram extra vitamine D geven. Doe dit tot je kind vier jaar is, omdat je kind nog niet voldoende vitamine D uit zijn of haar voeding of zonlicht kan halen. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Bij een vitamine K-tekort kunnen daardoor bloedingen ontstaan. Meestal krijgt een baby vlak na de geboorte al extra vitamine K toegediend, omdat ze mogelijk een tekort hebben ontwikkeld tijdens de zwangerschap wanneer vitamine K het kindje bijvoorbeeld niet via de placenta kan bereiken. Daarnaast hebben baby’s nog niet voldoende darmbacteriën om vitamine K zelf te kunnen maken. Als je baby borstvoeding krijgt of minder dan 500 milliliter flesvoeding per dag drinkt, krijgt hij of zij vanaf de eerste dag tot en met 3 maanden dagelijks 150 microgram vitamine K.

Peuters (1 – 3 jaar)

Kinderen van deze leeftijd kunnen nog weleens lastige eters zijn. Vooral peuters maken er soms een potje van: ze eten weinig groente, fruit, vis en krijgen niet genoeg vetten binnen. Gelukkig heb je onderhand een idee van welke voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamines en mineralen. Vooral ijzer, vitamine D en Omega-3 vetzuren (DHA) zijn belangrijke stoffen voor peuters. Mocht je behoefte hebben aan wat inspiratie, dan kun je de voedingsschema’s voor peuters bekijken op oudersvannu.nl. Die maken het gemakkelijker om eten voor een hele dag in te plannen.

Kinderen (4 – 13 jaar)

Kinderen hebben niet van elke vitamine dezelfde dosis nodig, en het is soms best lastig in te schatten hoeveel ze binnenkrijgen. Als je zeker wilt weten dat je kind genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, kun je deze voorbeeldmenu’s van het Voedingscentrum eens proberen. Praat ook met andere ouders, en vergelijk samen wat jullie je kinderen te eten en drinken geven.

Vegetarisch voedingspatroon

Als je ervoor kiest om geen vlees of vis te serveren, is het verstandig om te letten op de ijzerinname. Geef voldoende volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en eieren. En kies voor appelstroop met toegevoegd ijzer. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit voeding, dus wat fruit en/of groente bij een ontbijt of lunchmaaltijd is aan te raden. Maar dat geldt ook voor niet-vegetarische kinderen. Koop bij voorkeur vleesvervangers waaraan ijzer en het liefst ook vitamine B12 is toegevoegd, of neem een supplement.

Veganistisch voedingspatroon

Bij een veganistisch dieet (zonder dierlijke producten) is het goed om contact op te nemen met een diëtist. Als je bij een veganistische levensstijl onvoldoende let op een gezonde balans van voedingsstoffen, is de kans op tekorten groter. Samen met een diëtist kun je ervoor zorgen dat je kind toch alles binnenkrijgt wat het nodig heeft (Ouders van nu, 2019).

Voor meer informatie over vitamine- en mineralenbronnen en de bijdrage van deze bronnen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) kun je kijken op de pagina ‘waar zit het in?’ van het Vitamine Informatie Bureau. Ook is er op deze pagina van het Vitamine Informatie Bureau informatie te vinden over de gevolgen van een te hoge of een te lage inname van vitamines en mineralen. Daarnaast is er bij het Voedingscentrum meer informatie over vitamines en mineralen te vinden.

Bibliografie

Consumentenbond. (2019, 10 29). Multivitamines voor kinderen. (I. Smit, Redacteur) Opgeroepen op 11 19, 2019, van Consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/multivitamines-kinderen
Oei, ik groei. (2019). Vitaminen en mineralen voor je kind. Opgeroepen op 11 28, 2019, van Oei, ik groei: https://www.oeiikgroei.nl/vitaminen-en-mineralen-voor-je-kind/
Ouders van nu. (2019). Belangrijke vitamines voor kinderen. (S. Verzuu, Redacteur) Opgeroepen op 11 26, 2019, van Ouders van nu: https://www.oudersvannu.nl/kind/voeding/belangrijke-vitamines-voor-kinderen/
Vitamine Info. (2019). Baby’s en kinderen. Opgeroepen op 11 28, 2019, van Vitamine Info: https://www.vitamine-info.nl/hoeveel-heb-ik-nodig/babys-en-kinderen/
Voedingscentrum. (2019). Alles over eten en drinken voor kinderen van 4-13 jaar. Opgeroepen op 11 21, 2019, van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/alles-over-gezond-eten-voor-kinderen-van-4-13-jaar.aspx
Voedingscentrum. (2019). Chloride. Opgeroepen op 11 28, 2019, van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chloor.aspx
Voedingscentrum. (2019). Zout en natrium. Opgeroepen op 11 28, 2019, van Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx

 

Blog

For you