Dunner wordend haar en haarverlies tijdens de overgang: dit kun je doen

Lifestyle

Door Teuntje Damen

Leestijd 3 min ·

Dunner wordend haar en haarverlies tijdens de overgang: dit kun je doen

De overgang is een fase in je leven waarin je lichaam de vruchtbare periode achter zich laat. De hormoonhuishouding verandert en je lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans. De verandering die plaatsvindt in je lichaam beïnvloedt een hoop processen, waaronder haargroei. Tijdens de overgang kan het haar een stuk dunner, droger en doffer worden, maar hoe komt dit eigenlijk? In deze blog lees je alles over de invloed van de overgang op je haargroei én wat je hieraan kan doen.

Wat gebeurt er met je haar tijdens de overgang

Tijdens de overgang zijn de oestrogeenlevels in je lichaam lager, dit heeft een negatieve invloed op je haargroei. De haarzakjes hebben oestrogeen namelijk hard nodig om de haarproductie op peil te houden. Daarnaast stijgt het testosteron gehalte in je lichaam, waardoor de groeifase van je haar wordt verkort. Hoeveel invloed dit heeft op jouw haardos is per persoon verschillend.

Naast de veranderingen in je hormoonhuishouding, zijn er nog andere zaken die je haargroei en -gezondheid tijdens de overgang kunnen beïnvloeden:

Stress

Dat stress niet goed is voor je lichaam, weten we allemaal. Helaas speelt deze boosdoener ook een grote rol bij haaruitval. Een positief nieuwtje is wel: haaruitval door stress hoeft niet permanent te zijn, zie dit dus als een oproep om even goed je rust te pakken en te ontstressen!

Onderliggende aandoening

Haaruitval kan ook een gevolg zijn van een onderliggende aandoening, zoals problemen met je schildklier. Wist je dat de veranderingen in de hormoonhuishouding ook effect kunnen hebben op je schildklier? Altijd goed om bij twijfel een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Vitaminetekort

Een vitamine-arm dieet kan enorme gevolgen hebben op je lichaam. Een toevoeging van vitaminerijke voeding kan daarom ook van enorme invloed zijn op je haargroei. Als het om een bepaalde reden niet lukt om alle benodigde stoffen via je voeding binnen te krijgen, is het raadzaam om eens te kijken naar goede supplementen.

Wat kan je doen om haarproblemen tijdens de overgang tegen te gaan?

Goed nieuws, er is een hoop dat je zelf kan doen om tijdens de overgang je haar extra te ondersteunen! Zo ga je de problemen zoals dunner wordend haar en haaruitval gericht tegen:

Goede verzorging: voor hoofdhuid en haar

Overmatig stylen van je haar kan ervoor zorgen dat het droog en dun wordt. Door het goed te voeden en verzorgen beperk je de schade van buitenaf. Dit kan je doen door je hoofdhuid te masseren, en bijvoorbeeld een voedende shampoo en conditioner te gebruiken zonder parfum of siliconen.

Levensstijl: Beperk stress

We gaven het hierboven al eens aan, stress is niet goed voor je haar. Probeer daarom stress zoveel mogelijk te vermijden door bijvoorbeeld meer te gaan sporten, of een manier te vinden waarop jij je hoofd leegmaakt.

Voeding: Vitamines en mineralen

Als we het hebben over verzorging van je haar, dan hebben we het niet alleen over de buitenkant. Je kan je haar namelijk ook voeden van binnenuit met de juiste vitamines en mineralen. De volgende zijn hierbij essentieel:

  • Vitamine B8 (biotine): Biotine is de belangrijkste vitamine om je haar gezond te houden. Het bevordert de energiestofwisseling en ondersteunt de conditie van je haar. Deze vitamine draagt bij aan haargroei en houdt je haren sterk.
  • Zink: Zink draagt bij aan de haargroei en zorgt voor sterk en glanzend haar. Sterk haar zal minder snel splijten en blijft op deze manier dus langer mooi. Daarnaast ondersteunt dit mineraal ook je immuunsysteem.
  • Selenium: een belangrijk mineraal voor de haargroei is selenium, of seleen. Dit mineraal is beschermt je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en is goed voor je haren. Ook draagt dit mineraal bij aan het behoud van normale nagels.

Yummygums Hair helpt jou op weg!

Mocht je jouw haar van binnenuit extra willen ondersteunen, dan zit je met een haarsupplement goed. Yummygums Hair is een suikervrije vitaminegummie met 11 vitamines en mineralen, waaronder een goede dosering biotine, selenium en bamboe extract. Zo kan je je haar optimaal verzorgen, terwijl je ook nog eens geniet van een lekkere frambozensmaak. 

Blog

For you