Hydratatie en vitamines: het perfecte duo voor de zomer

Lifestyle

Door Allegra van den Boog

Leestijd 3 min ·

Hydratatie en vitamines: het perfecte duo voor de zomer

De zomer brengt naast zon, plezier en hitte ook andere dingen met zich mee. Niet alleen jij past je aan aan het zonnige leven, maar ook je lichaam moet zich opnieuw aanpassen aan de omstandigheden. Het is daarom belangrijk om in deze periode wat extra aandacht te besteden aan de gezondheid, met name onze hydratatie en vitamine-inname. Deze twee factoren zorgen er namelijk voor dat je lichaam koel en gezond blijft. We leggen je uit hoe je je lichaam hier zo goed als mogelijk in kan ondersteunen.

 

Het belang van hydratatie in de zomer

Hydratatie is belangrijk, vooral tijdens de warme zomermaanden. Ons lichaam verliest meer vocht door zweten om de interne temperatuur te reguleren. Zonder voldoende hydratatie kunnen we last krijgen van uitdroging, wat kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en in ernstige gevallen zelfs hitte-uitputting of een zonnesteek.

 

Hoe blijf je gehydrateerd?

Water:
De meest voor de hand liggende en effectieve manier om gehydrateerd te blijven is door veel water te drinken. Het wordt aanbevolen om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken, maar dit kan variëren afhankelijk van je activiteitenniveau, je gewicht en de hitte.

Hydraterende Voeding:
Vruchten en groenten met een hoog watergehalte, zoals watermeloen, komkommer en sinaasappels, kunnen bijdragen aan je vochtinname.

Sportdrankjes:
Voor mensen die intensief sporten, kunnen sportdrankjes helpen om elektrolyten aan te vullen die verloren gaan door het zweten.

 

Vitamines en mineralen die jouw huid ondersteunen

Naast water spelen bepaalde vitamines en mineralen een belangrijke rol bij hydratatie en het ondersteunen van je lichaamsfuncties.

Magnesium - voor jouw elektrolytenbalans
Rol: Magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans, wat helpt bij het op peil houden van jouw vochtbalans. Daarnaast is het goed voor de spieren, het zenuwstelsel en de gemoedstoestand.
Bronnen: Noten, zaden, groene bladgroenten en volkoren granen.
Op zoek naar een magnesium supplement? Bekijk hier.

Vitamine C - voor de vorming van collageen
Rol: Vitamine C helpt bij de bescherming van cellen tegen schade door vrije radicalen die worden verhoogd door zonnestraling. Het draagt ook bij aan de vorming van collageen, dat helpt om de huid van binnenuit te versterken.
Bronnen: Citrusvruchten, aardbeien, paprika's en broccoli.
Heb jij al van onze Collagen gummies gehoord? Bekijk ze hier.

Vitamine E, Selenium en Zink - tegen invloeden van vervuiling en zonlicht
Rol: Alle drie zijn dit antioxidanten die helpen bij het beschermen van de cellen tegen oxidatieve schade van luchtvervuiling en UV-straling.
Bronnen: graanproducten en noten.

 

Praktische tips voor een gehydrateerde zomer

Start je dag met een glas water: Begin elke dag gehydrateerd, door alvast een glas naast je bed klaar te zetten 's avonds, kun je 's ochtends meteen je dag goed beginnen.
Eet een kleurrijk dieet: Voeg verschillende vruchten en groenten toe om je vitamines binnen te krijgen. Lukt het niet om genoeg vitamines binnen te krijgen? Suppleer waar nodig, bijvoorbeeld met een lekkere multivitamine gummie.
Hydrateer tijdens en na activiteiten: Drink water voor, tijdens en na fysieke activiteiten om vochtverlies aan te vullen.
Gebruik zonbescherming: Bescherm je huid met zonnebrandcrème, blijf zo veel als mogelijk in de schaduw tijdens de middag en draag een hoed om de schadelijke effecten van de zon te minimaliseren.

In de zomer is het essentieel om zowel gehydrateerd te blijven als voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Samen werken ze om je lichaam koel, energiek en gezond te houden. Drink veel water, eet gezond en bescherm je huid – zo zorg je voor een stralende zomer!