Lichamelijke klachten: gevolg van stress?

Lifestyle

Door Floor Cardol

Leestijd 3 min ·

Lichamelijke klachten: gevolg van stress?

Je bloeddruk stijgt, je spieren spannen zich aan, je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt. Komt het je al bekend voor? Adrenaline die vanwege stress door je lichaam vloeit, zorgt voor deze lichamelijke reacties. Een gevoel van stress kan door allerlei verschillende factoren ontstaan; je hebt je bijvoorbeeld verslapen, je bent iets belangrijks vergeten, de werkdruk ligt de aankomende periode hoger, het verliezen van een dierbare, een druk gezinsleven en zo nog veel meer.

Je lichaam maakt in zo’n periode het hormoon ‘cortisol’ aan. Dit kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat, je stofwisseling versnelt en je meer energie hebt om de stress aan te pakken. Dat vraagt veel extra werk van je lichaam. Neemt je stress af? In de gewenste situatie herpakt je lichaam zichzelf en komt het tot rust. Wanneer het lichaam niet genoeg ruimte en tijd krijgt om hiervan te herstellen, kan dit zijn tol gaan eisen en kun je last krijgen van gezondheidsklachten.

1. Last van slapeloosheid

Tot rust komen is belangrijk om in slaap te kunnen vallen. Stresshormonen staan deze rust in de weg; piekeren en een verhoogde hartslag houden je wakker. Slaap je slecht, dan begin je de dag een stuk minder prettig. Deze slaapproblemen kunnen voor vermoeidheid, prikkelbaarheid of lusteloosheid zorgen.

2. Hoofd-, nek- en rugpijn

Misschien wel de meest ervaren klacht tijdens het ervaren van stress: (spannings)hoofdpijn. Voor je gevoel staat je hoofd op knappen. Deze last wordt gecreëerd door de constante spanning in je spieren rondom je nek, hals, schouders, rug en voorhoofd. De spanning zorgt ervoor dat je deze spieren vaak onopgemerkt aanspant waardoor je spieren verzuren. Langdurige stress kan ter verloop van tijd ook pijn in de nek en rug veroorzaken.

3. Belasting van het hart

Bij stress gaat je hart gaat sneller kloppen om je spieren snel van zuurstofrijk bloed te voorzien. Op lange termijn kan dit zelfs zorgen voor een hoge bloeddruk of hartkloppingen. Deze kloppingen worden nog wel eens verward met een hartaanval, wat weer paniek- of angstaanvallen teweeg kan brengen en aanzet tot zweten. Lang een hoge bloeddruk hebben, verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct.

4. Aantasting organen

Doordat je lichaam hard aan het werk is om zuurstofrijk bloed naar je hart te pompen, blijft er niet genoeg energie over om de andere organen op volle toer te blijven voorzien. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van darm- en maagklachten. Je voelt druk op je buik, hebt minder zin om te eten of voelt je misselijk. Duurt de stress langer voort, dan kan deze last ook zorgen voor gewichtsverlies. Of andersom; door bloedsuikerschommelingen krijg je veel zin in zoetigheden en overeet je sneller. Een tip van ons: probeer tijdens stressvolle periodes gezond en regelmatig te blijven eten.

5. Onzuivere huid

Zie je tijdens stressvolle periodes spontaan meer puistjes opkomen? Het is een bewezen feit dat stress onzuiverheden op de huid kan veroorzaken. Je lichaam maakt tijdens periodes van stress meer testosteron aan dan normaal. Als gevolg hiervan komt het enzym ‘5-alfa-reductase’ vrij. Dit zorgt voor een overdaad aan testosteron en dat kan resulteren in een verhoogde talgproductie. Hierdoor raken talgklieren op hun beurt sneller verstopt en is de kans op ontstekingen, ook wel ‘acne’, groter. Cortisol, het eerder benoemde hormoon, verzwakt daarbij ook nog eens het immuunsysteem, een factor die juist belangrijk is bij het verhelpen en remmen van ontstekingen. Zodoende neemt de kans op onzuiverheden dus toe.

 

Is dit voor jou herkenbaar? Dan kan dit betekenen dat de stress teveel wordt of te lang duurt. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en jezelf in acht te nemen, want de klachten kunnen zich ook van kwaad tot erger voortzetten. Neem een stapje terug en probeer te ontspannen. Maak een wandeling, plan een powernap, luister een fijne podcast, doe je skincare of maak een lekkere maaltijd. Wat maar voor jou ontspannend werkt!

Blog

For you