Wat is maltitol en is het slecht voor je?

Vitamines

Door Teuntje Damen

Leestijd 2 min ·

Wat is maltitol en is het slecht voor je?

Door de jaren heen is de afkeer tegen suiker enorm gestegen, en komen er steeds meer suikervrije producten op de markt. Meer en meer zoetstoffen komen om de hoek kijken, en toch worden veel zoetstoffen nog steeds in slecht daglicht gezet. Verhalen gaan rond dat zoetstoffen als maltitol het risico op kanker en allerlei vervelende aandoeningen enorm verhogen. Concreet bewijs om deze claims te onderbouwen ontbreekt echter vaak.

Kan maltitol schadelijk zijn voor je lichaam? Wij zochten het voor je uit.

Wat is maltitiol?

Maltitol is een suikeralcohol die afkomstig is uit tarwe en maïs. Suikeralcoholen, ook wel polyolen genoemd, komen ook voor in verschillende soorten groenten en fruit. Het komt voor in poedervorm maar ook als siroop. Op smaakgebied is maltitol vergelijkbaar met sucrose, maar ligt de caloriewaarde een stuk lager, op zo’n 2,4 kcal per gram.

De voordelen van maltitiol

Maltitol zorgt ervoor dat het suikergehalte in veel producten flink omlaag kan. Vergeleken met suiker, bevat maltitol ongeveer de helft aan calorieën. Ook bevat het volgens velen geen ‘vervelende bittere nasmaak’, die veel suikervervangers wel hebben.

Op deze manier kan het gebruik van maltitol het makkelijker maken om een caloriearm dieet vol te houden. Het heeft een minder heftig effect op je bloedsuikerspiegel en is daarom ook een goede optie voor mensen met diabetes. Nog een voordeel is dat maltitol geen schade veroorzaakt aan je tanden, om deze reden vind je deze zoetstof ook vaak terug in producten als tandpasta, kauwgom en mondwater.

Zijn er ook nadelen?

Omdat maltitol wel als koolhydraat wordt gezien, en dus een glycemische index heeft, moeten mensen met diabetes nog steeds uitkijken met de hoeveelheid maltitol die ze tot zich nemen. Echter wordt maltitol niet volledig door je lichaam opgenomen en zorgt dit ervoor dat je insuline levels langzamer stijgen in vergelijking met suiker.

Het verschilt per persoon hoe maltitol wordt verteerd, sommige mensen met een gevoelig maag-darmstelsel kunnen ongemakken als buikpijn en winderigheid ervaren door deze suikervervanger. De ernst van deze bijwerking hangt er vanaf hoe je lichaam op maltitol reageert en hoeveel je ervan eet.

Kan je ook te veel maltitol binnenkrijgen?

Voor veel zoetstoffen is een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. Voor polyolen bestaat er echter geen ADI en dus is er bij maltitol geen sprake van een ‘gevaarlijke’ bovengrens, echter kan overmatig gebruik wel een laxerend effect hebben.

De bottom line

In vergelijking met suiker, is maltitol een stuk gezonder voor je lijf. Als je gewicht wil verliezen kan het vervangen van suiker door zoetstoffen zelfs enorm veel voordeel opleveren. Toch is het altijd goed om op te letten met zoetstoffen, net als je bij suikers doet, want een teveel is nooit goed.

Blog

For you