Moody? Deze voeding maakt je vrolijk!

Lifestyle

Door Sanne Bogers

Leestijd 3 min ·

Moody? Deze voeding maakt je vrolijk!

Je hebt even niet je dag, dus graai je naar die reep chocola of zak chips om je beter te voelen. En hoe voel je je erna? Als je niet lekker in je vel zit, kan het verleidelijk zijn om te gaan snaaien. Er zijn echter ook gezondere opties, waar daadwerkelijk van bewezen is dat ze invloed hebben op je humeur!

Van deze 5 soorten voeding is wetenschappelijk aangetoond dat ze je stemming positief beïnvloeden:

1. Vette vis

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die je uit voeding haalt. Vette vis zoals zalm en tonijn zijn rijk in twee types omega-3 (DHA & EPA), die worden gelinkt aan een lager niveau van depressie. Er zijn tegenwoordig ook vele plantaardige alternatieven voor deze omega-3, zoals producten met algenolie! 

2. Donkere chocola

Een extra reden om dat blokje chocola te pakken! Deze lekkere snack is rijk aan stemmingsverhogende ingrediënten, zoals cafeïne, theobromine, and N-acylethanolamine — een stofje gelijk aan substance chemically similar to cannabinoïden die wordt gelinkt aan de verbetering van je stemming. 

Daarnaast heeft chocola ook een hoge ‘pleasing’ factor, waarbij je geniet van de smaak, textuur en geur, wat een goed humeur kan stimuleren. 

3. Gefermenteerd voedsel

Ooit gehoord van de hippe kimchi en kombucha? Dit gefermenteerde voedsel kan je darmgezondheid én stemming verbeteren. In het fermentatieproces worden probiotica gemaakt, deze levende organismen ondersteunen de ontwikkeling van gezonde bacteriën in je darmen en zijn van invloed op je serotonine niveau. Niet zo van de food hypes? Ook de welbekende yoghurt en zuurkool vallen hieronder. 

4. Bessen

Lekker door je smoothie of in je yoghurt. Als je ze niet vers vindt, dan is de bevroren variant een prima vervanger! Een dieet rijk aan fruit wordt gelinkt aan een lager percentage depressies en bessen zitten vol met antioxidanten die een belangrijke rol spelen in het bestrijden van oxidatieve stress, een disbalans van schadelijke stoffen in je lichaam.

Daarnaast zijn ze hoog in anthocyanines. Dat is het pigment dat het ze hun specifieke paars-blauwe kleur geeft. Een dieet dat hiermee vol zit, laat een 39% lagere kans op depressie symptomen zien. 

5. Noten en zaden

Een handje hiervan is geen slecht idee, want noten en zaden bevatten veel plantaardige proteïnen, gezonde vetten en vezels. Daarnaast voorzien ze ook in tryptofaan, een aminozuur verantwoordelijk voor de productie van (daar is ie weer) serotonine. Onder andere amandelen, cashewnoten, pinda’s en walnoten zijn een super hiervoor. 

Daarnaast zijn bepaalde noten en zaden, zoals amandelen en pijnboompitten een goede bron van zink en selenium. Deze mineralen zijn uitstekend om je cognitieve functie, die wordt geassocieerd met een hoger percentage depressie, te ondersteunen. 

Dus....

De volgende keer dat je cravings hebt naar zoete caloriebommetjes, probeer dan eens een van deze krachtpatsers. Waarschijnlijk heb je daar op de lange termijn veel meer aan voor je humeur en je gezondheid.

En ondanks dat er steeds meer onderzoek naar de relatie tussen voeding en je mentale gezondheid bestaat, blijft het ook goed om te beseffen dat je humeur beïnvloed wordt door vele factoren, als stress, je omgeving, slaap, genen, stoornissen, en voedingstekorten.

Blog

For you