Wat is Ashwaghanda en wat doet het?

Vitamines

Door Allegra van den Boog

Leestijd 5 min ·

Wat is Ashwaghanda en wat doet het?

Heb jij al weleens van Ashwagandha gehoord? Dit kruid is de afgelopen jaren bezig aan een opmars in de westerse wereld. Maar het is zeker geen nieuwkomer! In dit blog duiken we dieper in de achtergrond van dit kruid. Wat is het, wat doet het en waarom gebruiken wij het in ons nieuwste product?


Ashwagandha: de krachtpatser uit Ayurveda

Ayurveda is de oud-Indiase geneeskunde, die wordt beschouwd als een van de oudste ter wereld. Vrij vertaald betekent het de wetenschap van het leven. In de Ayurveda gelooft men dat wij en alles om ons heen bestaat uit energieën die je in balans brengt op basis van je levenswijze, lichaamsbeweging, voeding en muziek.

Ashwagandha is een kruid (ook wel Withania somnifera of Indiase ginseng) dat al duizenden jaren traditioneel breed wordt ingezet in de Ayurvedische traditie om zijn gunstige werking op de geest en het lichaam.

De werkende stoffen worden uit de wortel of uit de bladeren van de Ashwagandha plant gehaald. In de plant bevinden zich onder andere de stofjes Withanolide en Withaferine A.
Withanolide is een Flavonoïde, ook wel een antioxidant. Deze stof is bijvoorbeeld ook te vinden in groente en fruit.

In de bladeren van de Ashwagandha plant bevindt zich ook de stof Withaferine A. Deze stof heeft geen positieve werking op het lichaam en kan daarnaast de werking van Withanolide beïnvloeden.

 

Ashwagandha als supplement

Ashwagandha behoort tot de adaptogenen. Dit zijn kruiden en andere stoffen die helpen om de balans in het lichaam te herstellen, vooral in periodes van stress. De werking van Ashwagandha wordt nog volop in de westerse wetenschap onderzocht, maar de volgende claims mogen worden gemaakt in afwachting van Europese toelating*:

  • Ashwagandha helpt bij stress*
  • Ashwagandha helpt de geest te ontspannen*
  • Ashwagandha draagt bij aan de geestelijke balans*

Daarnaast wordt bewijs voor de volgende gezondheidseffecten ook nog beoordeeld door de Europese Commissie: een gunstige invloed op mannelijke vruchtbaarheid, voor gezonde luchtwegen en een gezonde huid, beschermt tegen ouderdomsverschijnselen en de cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

In welke vormen kan je Ashwagandha vinden?

Ashwagandha wordt gemaakt van de wortel en/of bladeren van de plant. Deze worden gedroogd en fijngemalen, dit vormt een fijn poeder. Ashwagandha is dan ook voornamelijk te vinden in de vorm van pillen, poeders, capsules, gummies en extracten. Ook zijn er verschillende voedingsmiddelen waar het aan is toegevoegd zoals thee- en koffiemixen.

Er is echter een verschil tussen Ashwagandha die gemaakt is van de wortels plus bladeren en Ashwagandha die alleen gemaakt is van de wortel. Wanneer dit laatste het geval is, is er vaak gebruikgemaakt van Ashwagandha KSM-66®.

Wat is Ashwagandha KSM-66®?

Ashwagandha KSM-66® is gepatenteerd en het hoogst geconcentreerde, biologisch beschikbare extract wereldwijd, waarbij het gehele spectrum aan werkzame stoffen uit de wortel wordt onttrokken. Ashwagandha KSM-66® is GMO-vrij, dat houdt in dat er geen eigenschappen van bacteriën, planten of gisten zijn veranderd door genetische modificatie.

Is Ashwagandha geschikt voor mij?

Ashwagandha is een kruid wat door (bijna) iedereen te gebruiken is. Wanneer je gebruik maakt van medicijnen is het belangrijk om na te gaan bij je dokter of je Ashwagandha hiermee mag combineren. Zo is Ashwagandha in combinatie met antidepressiva of schildkliermedicijnen bijvoorbeeld geen goede combinatie. Ook wordt het gebruik tijdens je zwangerschap en borstvoeding afgeraden.

Hoe gebruik ik Ashwagandha?

Over de dosering van Ashwagandha is nog niet alles bekend. De meeste supplementen bevatten tussen de 100-600 mg extract per dagdosering, wat overeenkomt met 1-6 gram wortel per dag. Deze dosering is veilig vastgesteld, en onderzoeken naar de maximale veilige hoeveelheid lopen nog.

Over het algemeen kan je Ashwagandha op elk moment van de dag innemen, toch wordt het veelal aangeraden om ‘s ochtends te gebruiken. Dit omdat de resultaten overdag het sterkste zullen zijn. 's Avonds innemen is ook mogelijk, Ashwagandha zou de slaap kunnen bevorderen, echter is hier nog geen hard bewijs voor en wordt deze claim nog onderzocht.

Zijn er bijwerkingen van Ashwagandha bekend? En is het veilig om te

gebruiken?

Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar Ashwagandha, waardoor er nog niet veel bekend is over de bijwerkingen. Er zijn dan ook voornamelijk bijwerkingen van hoge doseringen bekend zoals slaperigheid, diarree en buikpijn. In de literatuur zijn wel enkele gevallen beschreven van leverschade na het gebruik van producten met Ashwagandha. Het Lareb geeft ook aan: ‘Kruidenproducten bestaan vaak uit meerdere kruiden. Soms kan het voorkomen dat de kruiden verwisseld zijn of dat er kruiden in zitten die niet op het etiket staan. Soms kan het product verontreinigd zijn. Het is daarom niet uit te sluiten dat de leverschade in de meldingen door iets anders in het product veroorzaakt zijn.’

Waar moet ik op letten bij het kopen van een supplement met Ashwagandha?

Check bij het kopen van een supplement altijd eerst goed het label. Kies voor een extract met een hoog gehalte aan withanoliden en oligosacchariden om het optimale effect te bereiken. Let bij de aankoop ook op of je te maken hebt met de wortels of de bladeren van Ashwaganda. De bladeren bevatten namelijk een hoger gehalte aan withaferine A. Vanwege de cytotoxische werking van withaferine A is voorzichtigheid geboden bij de inname. De wortels daarentegen hebben een lager gehalte aan withaferine A. Een voorbeeld van een extract dat aan beide criteria voldoet, is KSM-66. Informeer jezelf ook altijd goed of er nog andere kruiden in verwerkt zitten en wat de werking hiervan kan zijn.

Maak je gebruik van medicijnen? Dan is het raadzaam om je te verdiepen in de combinatie hiervan met Ashwagandha en je (huis)arts te raadplegen.

Nieuw: Yummygums Ashwagandha Chill

Ben jij op zoek naar een supplement dat zowel lekker is als rustgever die je helpt in stresssituaties? Yummygums Ashwagandha Chill zijn suikervrije gummies met Ashwagandha, vitamine B6 en B12. Ze hebben een lekker frisse tropical-citroensmaak en bevatten Ashwagandha om te helpen je geest te ontspannen* en vitamine B6 en B12 om bij te dragen aan de geestelijke balans. Yummygums Chill zijn vegan, vrij van allergenen en kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Kortom: Let's just chill met deze frisse gummies!

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

Blog

For you