Wat is omega-3 en wat doet het?

Vitamines

Door Teuntje Damen

Leestijd 2 min ·

Wat is omega-3 en wat doet het?

Omega-3 is een familie van essentiële vetzuren die een belangrijke rol spelen in je lichaam en mogelijk veel gezondheidsvoordelen opleveren. Ze worden vaak visolie-vetzuren genoemd, maar het kan ook uit plantaardige bronnen worden gehaald.

Bronnen van omega-3

De bekendste bron van deze vetzuren is vette vis, zoals zalm, sardines of heilbot, maar ook uit krill kunnen omega-3 vetzuren worden gehaald. Een andere goede bron is algen, hier halen vissen hun dagelijkse dosering ook uit. Daarnaast kan je omega-3 ook winnen uit veel andere plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie, walnoten en chiazaad.

Soorten omega-3 vetzuren

De bekendste vormen van omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA), en docosahexaeenzuur (DHA). Elke vorm brengt zijn eigen voordelen met zich mee;

  • ALA is een essentieel vetzuur, dit houdt in dat je lichaam het niet zelf aan kan maken. Het komt voor in lijnzaadolie, sojaolie en plantaardige margarines. Van dit vetzuur kan je lichaam zelf EPA en DHA aanmaken, dit is echter maar een kleine hoeveelheid.
  • EPA staat bekend als visvetzuur, toch kan je deze vorm ook uit andere voedingsmiddelen halen. Zo wordt het aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd, zoals bepaalde soorten margarines, eieren en sommige vleessoorten.
  • DHA wordt ook voornamelijk gevonden in (vette) vis, krill en algen. Dit vetzuur staat bekend om de gezondheidsvoordelen voor onder andere het hart en de hersenen.

Gezondheidseffecten van omega-3

De gezondheidsvoordelen van omega-3 worden nog steeds volop onderzocht, er zijn al een hoop effecten bekend die deze essentiële zuren met zich meebrengen. Het dagelijks binnenkrijgen van 200 mg EPA of DHA heeft een verlagend effect op je bloeddruk. Ook is DHA een belangrijke bouwsteen voor je hersenen voor zowel volwassenen als kinderen. Door extra DHA tot je te nemen tijdens de zwangerschap of een periode van borstvoeding stimuleer je de ontwikkeling van de hersenen van je kind. Daarnaast is het ook goed voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van kinderen, maar ook helpt het volwassenen scherp te blijven zien.

Duurzame omega-3

Wist je dat vissen deze vetzuren niet zelf aanmaken? Zij krijgen deze binnen via algen. Door de omega-3 niet uit de vissen te halen, maar direct uit de algen kunnen vissen dus verder met rust worden gelaten. Yummygums Vegan Omega-3 bevat plantaardige DHA gewonnen uit algen, zo zorgen we dat onze gummies op een duurzame manier worden geproduceerd. Met de heerlijk frisse citrussmaak kan je er ook nog écht van genieten. Goed voor jezelf, voor de vissen én voor de planeet.

Blog

For you