Welke vitamines loodsen je de winter door?

Vitamines

Door Sanne Bogers

Leestijd 3 min ·

Welke vitamines loodsen je de winter door?

Kortere dagen, minder energie en een loopneus: ja, dat omschrijft de winter wel zo’n beetje. Het lijkt wel alsof de temperatuur daalt in de winter, en de griepachtige klachten stijgen. Daarom kan je immuunsysteem juist nu wat extra ondersteuning gebruiken. In deze blog leggen we uit welke vitamines én mineralen daarbij gunstig zijn.

Je immuunsysteem ondersteunen

Via je voeding krijg je vitamines en mineralen binnen, die ieder hun eigen functie hebben. Deze vitamines zijn belangrijk voor je immuunsysteem:

Vitamine A
Functie: speelt een rol bij de regulatie van witte bloedcellen, een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem.
Zit in: lever(producten), margarine en halvarine.

Vitamine C
Functie: ondersteunt je immuunsysteem, stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen.
Zit in: groente, fruit en aardappels.

Vitamine B6
Functie: is belangrijk voor je weerstand, spijsvertering, zenuwstelsel goed werkt en speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en je energievoorziening.
Zit in: vlees, eieren, vis, graanproducten, peulvruchten en bananen.

Foliumzuur (vitamine B11)
Functie: zorgt voor normaal functioneren van je immuunsysteem, helpt bij het aanmaken van rode en witte bloedcellen, draagt bij aan weefselgroei tijdens de zwangerschap, is belangrijk voor je mentale gezondheid en voor een energiek gevoel.
Zit in: groene groenten, fruit en volkoren producten.

Vitamine B12
Functie: voorkomt een vorm van bloedarmoede, zorgt voor een goede weerstand, draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, helpt vermoeidheid te verminderen en is belangrijk voor je zenuwstelsel.
Zit in: vlees en zuivel.

Vitamine D
Functie: ondersteunt je afweersysteem en draagt daarnaast bij aan het behoud van sterke botten, een sterk gebit en normale werking van de spieren. Daarnaast maakt je huid vitamine D aan door zonlicht, maar in de winter heb je niet alleen minder tijd om zonnestralen te pakken, de zonnesterkte is ook lager én je bent waarschijnlijk ingepakt in een hoop lagen kleding. Handig dus om extra vitamine D in de vorm van een supplement te nemen.
Zit in: vette vis, vlees, eieren en roomboter.

Vitamine E
Functie: een antioxidant, die een beschermende functie heeft tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Zo helpt vitamine E je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling en luchtvervuiling.
Zit in: granen, noten, zaden, groente en fruit.

Selenium
Functie: helpt jouw rode bloedlichaampjes en andere cellen om zich te beschermen tegen vrije radicalen. En helpt het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen. Daarnaast zorgt het voor het behoud van glanzend en sterk haar. Fijn voor je wintercoupe!
Zit in: vis, vlees, noten, volkoren graanproducten en zuivelproducten.

Zink
Functie: speelt een rol bij de stofwisseling, de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel en zorgt mede voor een normale werking van het immuunsysteem.
Zit in: vis, schelpdieren, vlees, graanproducten, peulvruchten, noten, zaden en pitten.

 

Aanvulling dieet met supplementen

Ben je op zoek naar een aanvulling van jouw dieet met vitamines en mineralen? Onze vitamine gummies zijn een makkelijke en leuke manier om je vitamines en mineralen aan te vullen. Hieronder vind je een aantal producten die jou kunnen ondersteunen. Mocht je twijfelen dan kan je ons altijd een berichtje sturen via Instagram of Facebook.

 

Algehele ondersteuning

Multi+ en Iron Vegan
Deze twee gummies vullen jouw dieet aan met algehele ondersteuning. Heb je geen specifiek dieet? Dan vind je in de Multi+ een aanvulling van 13 vitamines en mineralen waaronder vitamine C, D en zink. Eet je plantaardig? De Iron Vegan biedt je een aanvulling speciaal afgestemd op je dieet met onder andere ijzer, B12 en calcium.

 

Ondersteun de weerstand

Immunity en Sunny D3
Onze Immunity ondersteunt het immuunsysteem door vitamine C, D en zink en bevat daarnaast ook Echinacea en vlierbes. Alleen op zoek naar een aanvulling met vitamine D? Onze Sunny D3 bevat 25 mcg in een lekkere citroen gummie.

 

Extra winterproof

Hair
Wist je dat je haar minder snel groeit in de winter dan in de zomer? Daarnaast krijg je veel te maken met een lagere temperatuur en droge lucht, wat kan resulteren in een droge huid en bos haar. Yummygums Hair bevat 11 vitamines en mineralen, waaronder biotine, selenium en bamboe extract die je haar en huid supporten. Biotine ondersteunt de haargroei en zorgt voor behoud van sterk, glanzend haar. Daarnaast zorgt het ook voor de verzorging van de huid van binnenuit. Stralend de winter door!

Blog

For you