Vitamine D & zomerzon, hoe zit het nou eigenlijk?

Vitamine

Door Annabel Bruijns

Leestijd 3 min ·

Vitamine D & zomerzon, hoe zit het nou eigenlijk?

De zomer is in volle gang, en dat betekent dat we kunnen genieten van de warme zonnestralen. Naast het feit dat de zon ons humeur verbetert, speelt het ook een cruciale rol bij de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Vitamine D is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor verschillende aspecten van onze gezondheid, waaronder sterke botten, een gezond immuunsysteem en een positief humeur. In deze blog vertellen we je meer over vitamine D, waarom het zo belangrijk is, waarom het van belang is in de zomer en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt zodat jij deze zomer het beste uit de zon kunt halen!

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken wanneer onze huid wordt blootgesteld aan de ultraviolette B-stralen (UVB) van zonlicht. Het speelt een belangrijke rol bij de opname en het gebruik van calcium en fosfor, wat essentieel is voor de ontwikkeling en het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast is vitamine D betrokken bij vele andere lichaamsfuncties, zoals de regulatie van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde celdeling.

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D is van cruciaal belang voor onze gezondheid om verschillende redenen:

  • Vitamine D is essentieel voor het bevorderen van de opname en het gebruik van calcium en fosfor, die nodig zijn voor de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden.
  • Vitamine D speelt een rol bij het reguleren en ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Het helpt het lichaam om infecties te bestrijden en ontstekingen te verminderen.
  • Vitamine D staat bekend als het zonneschijn vitamine omdat blootstelling aan zonlicht de natuurlijke aanmaak ervan stimuleert. Vitamine D speelt een rol bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van stemming en emoties.

Waarom is vitamine D ook belangrijk in de zomer?

In de zomer hebben we het voordeel van langere dagen, intensere zonnestralen en meer tijd buitenshuis. Deze factoren vergroten de kans op blootstelling aan zonlicht en dus de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Het is de ideale tijd om onze vitamine D-niveaus aan te vullen en te profiteren van de vele voordelen die het biedt.

Hoewel vitamine D voornamelijk wordt aangemaakt door blootstelling aan zonlicht, kun je het ook in beperkte hoeveelheden uit voeding halen. Voedingsmiddelen zoals vette vis (zoals zalm en makreel), eieren, lever en verrijkte zuivelproducten kunnen bijdragen aan je vitamine D-inname.

Toch kan het voor sommige mensen lastig zijn om voldoende vitamine D uit zonlicht en voeding te halen. Vooral als je beperkte blootstelling aan de zon hebt of een vegetarisch/veganistisch dieet volgt, kan je baat hebben bij een aanvulling van je vitamine D. Yummygums biedt de Sunny D3: de zon in een gummie! Een fruitige, vegan vitamine gummies met citrussmaak, met de best opneembare vorm van vitamine D. De gummies zijn gemakkelijk in te nemen en een heerlijke aanvulling op je dagelijkse routine. Op deze manier kom je op een leuke, lekkere én makkelijke manier toch aan de aanbevolen hoeveelheid Vitamine D.