Vitamine B6 - is een teveel schadelijk?

Vitamines

Door Teuntje Damen

Leestijd 2 min ·

Vitamine B6 - is een teveel schadelijk?

Wellicht heb je de kop wel eens voorbij zien komen ‘Gezondheidsklachten door een overdosis vitamine B6’. Hierbij komen klachten voorbij als gevoelloosheid, tintelingen en zenuwpijn. Een langdurig gebruik van hoge doseringen B6 kan gevaarlijk zijn, maar tegelijkertijd is deze vitamine ook onmisbaar. Hoe zit het dan precies? Wij zetten de antwoorden voor je op een rijtje.

Verschillende vormen

Vitamine B6, ook wel bekend als pyridoxine, is een wateroplosbare vitamine. Deze is voornamelijk van belang voor de stofwisseling, een normale werking van het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol in de opbouw en afbraak van aminozuren, oftewel eiwitten. Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot bloedarmoede en een verminderde weerstand. In supplementen vind je vitamine B6 vaak onder de benaming pyridoxine hydrochloride, ook kan het wel eens voorkomen als pyridoxal of pyridoxamine. In het lichaam worden al deze stoffen omgezet naar pyridoxalfosfaat en werken ze allemaal hetzelfde.

Vitamine B6 in voeding

In voeding als vlees, vis, eieren, graanproducten, aardappelen en peulvruchten is vitamine B6 ruim aanwezig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is vastgesteld op 1,5 milligram per dag, dit staat ongeveer gelijk aan zes sneetjes volkorenbrood. Gemiddeld nemen we 75% van onze totale behoefte aan vitamine B6 op uit voeding.

Overschot aan vitamine B6

De aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 is 25 milligram per dag, voor volwassenen. Voordat je nu het etiket van elk product in je keukenkastje in blinde paniek gaat scannen, don’t worry, deze bovengrens staat gelijk aan ongeveer 10 kilo aardappelen en wel 65 bananen. Wat wel verstandig is, is om te letten op de hoeveelheid vitamine B6 in de supplementen die je gebruikt, zodat je geen risico loopt op overdosering. Volgens de Warenwet mogen supplementen in Nederland niet meer dan 21 mg vitamine B6 bevatten. Er bestaan echter nog wel supplementen die een hogere dosering vitamine B6 bevatten, kijk dus altijd even op het etiket of je een supplement met veilige dosering neemt en let extra goed op als je verschillende supplementen met elkaar combineert. Onze gummies bevatten in ieder geval allemaal een veilige dosering vitamine B6. Je kunt deze vitamine vinden in onze Hair, Multi+, Kids, Mommy en Energy.

Ons advies

Het is overigens absoluut niet zo dat je direct schade oploopt aan je zenuwen als je eenmalig een overschot aan vitamine B6 binnen krijgt. In zo’n vaart loopt het niet. Wat wij wel te allen tijde adviseren, is om niet lukraak vitamines te gaan slikken, en altijd goed te letten op de samenstelling van de supplementen die je in huis haalt. Daarbij staat natuurlijk een gezond voedingspatroon altijd voorop!

Blog

For you