Routines bouwen en volhouden. Zo doe je dat.

Lifestyle

Door Annabel Bruijns

Leestijd 3 min ·

Routines bouwen en volhouden. Zo doe je dat.

Een nieuwe routine aanleren kost tijd, motivatie en toewijding. Veel mensen associëren het woord routine als ergens aan vastzitten, terwijl een routine juist kan dienen als een fijne vaste basis om op terug te vallen. Routinematig gedrag zorgt voor meer rust in je hoofd, kost je minder energie en voorkomt uitstelgedrag. Door een vaste basis te hebben, heb je tijd en ruimte om te focussen op andere dingen die je belangrijk vindt. Maar hoe bouw je nou een nieuwe routine op, waar je gemotiveerd mee aan de slag gaat? Wij helpen je op weg om te zorgen dat jij je nieuwe routine dit keer ook écht vol gaat houden!

Weet waarom je het doet

Het is belangrijk om duidelijk voor jezelf in beeld te hebben waarom je een nieuwe routine wilt beginnen. Merk je bijvoorbeeld dat je het vervelend vindt dat je de laatste tijd minder energie hebt en wil je heel graag fitter worden? Zorg dan dat je hiermee aan de slag gaat. Het is makkelijker om je routine vol te houden als je je einddoel duidelijk voor ogen hebt. Merk je na een tijdje dat je je routine weer wat meer links laat liggen, herinner jezelf dan aan waarom je dit zo graag wilde.

Maak het meetbaar

Gezond willen eten, meer willen sporten en eerder naar bed gaan zijn bekende routines die mensen graag willen opbouwen. Toch is ‘gezond eten’, ‘meer sporten’ of ‘eerder naar bed gaan’ niet concreet genoeg om een routine omheen te bouwen. Maak je doelen meetbaar zodat het makkelijker te zien is of je ze gehaald hebt. Maak afspraken met jezelf zoals dat je iedere dag 500 gram groente eet, 10.000 stappen per dag zet en dat je iedere avond om 22:00 in bed ligt. Op deze manier is je nieuwe routine makkelijker vol te houden, omdat je duidelijk ziet of je je doel gehaald hebt, en dit werkt heel motiverend.

Stapje voor stapje

Zodra je eenmaal besloten hebt om een nieuwe routine te beginnen, ben je van plan om je leven in één klap volledig om te gooien. Dit zorgt er helaas vaak voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en na een korte periode al deze routines weer laat vallen. Begin daarom met één nieuwe gewoonte per keer die je jezelf wilt aanleren zodat je je hier volledig op kan focussen. Zodra je begint te merken dat je deze routine onder de knie hebt, kan je eens kijken welke nieuwe routine je nog meer graag wilt gaan aanleren.Onthou dat je niet alles perfect hoeft te doen, als het je een keer niet lukt om je aan je nieuwe routine te houden betekent het niet dat je meteen gefaald hebt. Heb je deze week maar 2 keer kunnen sporten in plaats van 3 keer, is dat toch weer 2 keer meer dan je voorheen deed.

Maak het leuk

Een nieuwe routine opbouwen werkt niet als je het ervaart als een straf. Je moet het daarom zelf een beetje leuk maken! Ga gezellig samen sporten met een vriend of vriendin of neem Yummygums in plaats van de standaard vitaminepillen ;). Als je graag gezond wilt eten, betekent dit niet dat je jezelf alles moet ontzeggen, een stuk pizza past best in een gezond dieet! Op deze manier kan je uitkijken naar de leuke momenten en hoef je niet constant streng voor jezelf te zijn. Dit zorgt ervoor dat het veel makkelijker is om je nieuwe routine vol te houden.

Just do it!

Natuurlijk moet je in het begin wennen aan je nieuwe routine. Het is logisch als je in het begin nog wat weerstand voelt, mensen houden over het algemeen nou eenmaal niet van veranderingen. Probeer er niet te veel over na te denken en het gewoon te implementeren in je dag. Je gaat vanzelf merken dat het makkelijker wordt als je het doorzet; motivation is what gets you started, habit is what keeps you going.