7 tips voor een goede nachtrust

Lifestyle

Door Floor Cardol

Leestijd 3 min ·

7 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk voor iedereen. Het vormt de basis voor een energieke dag en een goed humeur. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet om jouw nachtrust te ondersteunen! 

1. Doe overdag een blokje om

Maak van je koffiepauze, gaatje in je agenda, ontspanningsritueel, podcast halfuurtje of studiebreak een moment om een frisse neus te halen. Je biologische interne klok werkt goed op daglicht. Als je overdag meer licht ziet, maakt je lichaam ‘s avonds meer slaaphormoon aan.

2. Schrap cafeïne

Geen koffie? Nooit meer?! Rustig, we bedoelen niet voor altijd - maar alleen in de namiddag en avond dan. Cafeïne gaat pas na 30 minuten tot wel 2,5 uur erna zijn werk doen. Sommige mensen ervaren de effecten zelfs nog een stuk langer. Let op dat ook verschillende thee- en frisdrank soorten cafeïne kunnen bevatten.

3. Minimaliseer licht in de avond

Je lichaam heeft, zoals eerder benoemd, een eigen interne klok die je natuurlijke cyclus van slapen en waken controleert. Deze interne klok reguleert hoeveel melatonine, het slaaphormoon, je lichaam aanmaakt. Verlichting van een felle lamp of van je telefoon houdt je wakker. Probeer ‘s avonds dus het licht in de ruimte te minimaliseren. Het is aan te raden om een half uur tot een uur voordat je gaat slapen je telefoon weg te leggen en de tv uit te zetten. Zo verstoor je jouw slaapritme niet en houden de beelden je hersenen niet te veel bezig.

4. Neem tijd om te plannen

Lig je vaak 's avonds te piekeren in bed? Over de planning en belangrijke dingen van de volgende dag, waardoor het onmogelijk is om te ontspannen? Probeer ‘s avonds alvast je kleren uit te zoeken en klaar te leggen, check de route alvast, lees je afspraken na en kijk in de koelkast of je nog boodschappen hebt. Zo heb je inzicht in hoe je dag gaat verlopen voordat je naar bed gaat.

5. Iedereen wordt gedurende de nacht een paar keer wakker

Iedereen wordt in de nacht wakker. Ja, echt waar. De één heeft het niet door en anderen merken het wel. Accepteer dat dit normaal is en dat je er niks aan kunt doen. Wanneer je hierover gaat piekeren, worden je hersenen automatisch weer actief en dat maakt het weer moeilijker om in slaap te komen.

6. Sta op tijd op

Het klinkt misschien verleidelijk om op je vrije dag een uurtje extra te slapen, maar vaste tijden om naar bed te gaan en wakker te worden helpen juist heel goed tegen slaapproblemen. Langer uitslapen verstoort je ritme. Dus hoe lekker het ook klinkt om je nog een keer om te draaien, opstaan is vaak een beter idee.

7. Supplementen voor ondersteuning

Ontdek of een supplement je slaap kan ondersteunen. Zo hebben wij Yummygums Sleep uitgebracht. Yummygums Sleep is een gummie-supplement dat speciaal is ontwikkeld om je nachtrust te ondersteunen. Deze gummies zijn verrijkt met passiebloem en meidoorn, die je nachtrust ondersteunt en helpt om lekker te slapen en uitgerust wakker te worden*. Yummygums sleep heeft een smaakvolle bosbessensmaak en bevat ook kamille en melatonine.

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.