7 tips om je gezonde gewoontes wél vol te houden

Lifestyle

Door Sanne Bogers

Leestijd 3 min ·

7 tips om je gezonde gewoontes wél vol te houden

De mens is een gewoontedier. Nee, je bent niet terechtgekomen in een commercial van een duurzame bank, maar je weet vast precies waar we het over hebben. Ook jij wordt op ongeveer hetzelfde tijdstip wakker en hebt je standaard routine voordat je je eerste kop koffie inschenkt – en herhaalt dat vrijwel iedere ochtend. Daarom is het lastig om je routines te veranderen, maar zeker niet onmogelijk.

Hoe creëer je nieuwe gewoontes?

Er is ondertussen veel psychologisch onderzoek gedaan naar waarom het lastig is om nieuwe gewoontes aan te leren. Maar gelukkig rolden uit al die studies ook wat wél werkt. Daarom hebben we zeven handige tips voor je op een rijtje gezet, zodat je weer een stap dichterbij jouw gezonde lifestyle bent:

1. Begin klein

Grote veranderingen vragen om veel motivatie. Houd het daarom simpel en bouw je ideale routine op met kleine veranderingen. Zo maak je het behapbaar en komt je doel langzaam dichterbij, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Wil je gezonder eten? Stop ’s ochtends een appel in je tas, zodat je altijd een snack bij de hand hebt en minder snel de snoeptrommel induikt. Klinkt suf, maar de kleine veranderingen tellen bij elkaar op en maken onderaan de streep verschil.

2. Doe het elke dag

‘Ik wil gezonder leven’ is een vrij abstract doel om te hebben. ‘Ik ga meer bewegen’ klinkt al beter, als een voornemen. Zeg je ‘ik ga iedere avond na het eten een half uurtje wandelen’: proficiat, je bent aangekomen bij een concrete gewoonte. Maak het concreet, en herhaal het iedere dag. Een dagelijkse gewoonte is makkelijker vol te houden dan een wekelijkse, simpelweg omdat je lijf en brein eraan gewend raakt. Zo is de gewoonte voor je het weet opgenomen in je dagelijkse routine. (Ik geniet elke dag na de lunch van een vitamine gummy ;)?)

3. Treat yourself

Gezond gesnackt? Check. ✔️ Weer gewandeld na het avondeten? Check. ✔️ Lekker bezig! Gun jezelf een moment om te genieten van de vooruitgang die je hebt geboekt en hey; jezelf te belonen, want dat heb je verdiend. Sommige doelen zijn zo groot dat ze mijlenver weg lijken. Deel het daarom op in stukjes en vier iedere dag die je afvinkt, bijvoorbeeld met een zoete – maar gezonde – beloning, zoals een vitamine gummie! Zo ben je dubbel goed bezig, want Yummygums zijn de leukste manier om je dagelijkse dosis vitamines en mineralen binnen te krijgen.

4. Look on the bright side

Get over yourself, grumpy. Jouw ideale levensstijl heb je niet binnen een week uitgedokterd, dus verwacht ook niet acuut resultaat. Maak het leuk voor jezelf en durf creatief te zijn, zoals onderzoekspsychologe Wendy Wood deed. Zij ging naar bed in haar hardloopkleding, om het makkelijker te maken om de volgende ochtend te gaan trainen. Natuurlijk heb je soms een rustdag nodig, maar met een goede voorbereiding minimaliseer je de kans dat je sjaak afhaak wordt. 

5. Beoefen mindfulness

Plan wat tijd in voor mindfulness in je dagelijkse routine. Neem elke dag een paar minuten de tijd om bewust te ademen, je gedachten te observeren of gewoon in het moment te zijn. Dit kan stress verminderen en je helpen om dichter bij je doelen te komen. Een manier om dit makkelijker te maken is bijvoorbeeld het bijhouden van een dagboek, hierin focus je op de positieve aspecten van je dag of je leven over het algemeen. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, 3 punten per dag kunnen al een grote verandering maken. 

 
6. Plak je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte

Een nieuwe gewoonte op instapniveau: plak je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte. Succes gegarandeerd, want gewoonte numero uno zit al in je systeem, je hoeft ‘m alleen uit te breiden. Eerste bakkie pleur op de vroege ochtend? Voeg een vitamine gummie erna toe et voilá: je routine heeft zojuist een upgrade gekregen. Naar het toilet? Meteen tijd om even stil te staan waar je dankbaar voor bent die dag. En eh, tandenpoetsen kan ook terwijl je squats doet, toch? Fun fact: bij de meeste mensen is de ochtendroutine de duidelijkste routine, en dus vruchtbare grond om een stevige gewoontes in te planten. 

 
7. Blijf flexibel

Het leven is dynamisch en soms kunnen omstandigheden veranderen. Wees flexibel in je aanpak en pas je gewoontes aan als dat nodig is. Het belangrijkste is dat je de algehele richting van een gezonde levensstijl behoudt. Succes!